fredag, februar 15, 2013

boka eller forestillingen?

Det er ikke alltid like lett å bestemme seg for hva som er det beste. Det som er det beste nå, er ikke alltid det som blir det beste i fremtiden. Man vil jo alltid det beste, sånn stort sett i hvertfall. Det er i hvertfall lett å bli ubesluttsom! Å skulle ta stilling til noe, å faktisk ta en beslutning og stå for det er ikke alltid lett. Hvertfall når man til tider kan bestemme seg for å bli veldig ubesluttsom. Noen ting er det likevel lettere å ta stilling til. Som spørsmålet:
 
 Hva er best, boka eller forestillingen/filmen?


Jeg liker å lese bøker! Det er moro å danne seg indre bilder av en bok, fantasien får fritt spillerom. Det er jo spennende at så mange kan lese samme boken med de samme ordene og like vel klarer å lage mange ulike meninger om en bok. Noen mennesker kaster seg over bøker og sluker dem rått. De mest språkkyndige må helt klart være de mest ivrige. De klarer jo ikke engang å vente på at oversetteren skal få lønn som fortjent og få oversatt boka. De gyver løs på boka på et utenlandsk språk. Som oftest er det utenlandske språket engelsk. Det er jo en viss fordel å kunne språket man skal lese når man skal gjøre oversettingsjobben selv.
Andre igjen har en litt mer tilbaketrukken holdning, nesten på grensen til latskap! Man venter til showet blir satt opp på film eller scene.Det kan jo eventuelt være en økonomisk beslutning om å spare penger, men de som er bevisste på dette venter til at tv`n viser det for da sparer man jo bilett prisene!  ¨
Man overlater til andre å lage en forestilling av hvordan handlingen skjer, og man kan bare lene seg tilbake og la seg underholde. Man lar andre ta jobben med å skape en stemning og følelse av hvordan handlingen skal tolkes.  Man kan jo bare håpe at man er villig til å skape sin egen mening av ting, og ikke bare kopiere andres ideer. Samtidig er det spennende å se hvordan andre tenker før man gjør opp sin egen mening slik at man har et grunnlag for å ta et standpunkt.
Man skal jo til slutt kunne ha en egen mening så da er det jo greit at man står for det! Av og til kan det være greit å slutte å tenke så mye, og bare la seg rive med i spenningen!

Jeg har nå blitt lurt med på en forestilling jeg lite hadde trodd jeg skulle gå og se. Hva gjør man ikke for å glede de man er glade i?
Jeg ser det som en mulighet til å kunne danne meg en mening om noe.  Kanskje jeg til og med lærer noe nytt?! Om jeg ikke liker det har jeg hvertfall basert min beslutning ut i fra egne meninger uten at jeg har fått beskjed fra andre hvordan jeg skal forholde meg til forestillingen. Det er klart man blir påvirket av andres meninger, og man bør jo være såpass lur at man hører på andre. Det ville jo være dumt å ikke være åpen for andres erfaringer.
Jeg har ikke lest hele boka, men deler av historiene i boka er jo velkjente. Jeg har hatt god tid å lese boka, men sidene er så tynne, og det er ikke lenge siden det kom en ny versjon. Man kan vel trygt si at jeg har ventet på at forestillingen skulle dukke opp. Vente tiden er nå over!

Det norske teateret har satset stort på det de så svulstig kaller "verdens viktigste kultur og tekstreferanse". Showet varer i seks timer, og det er til og med lagt inn matpause. Seks forfattere har tatt for seg ulike historier og tolket dem fra nye synsvinkler. Det skal bli interessant å se Bjørn Sundquist som gud når jeg skal på teater og se bibelen...

Jeg er i hvertfall spent på om det blir slik at de gjør vann om til vin! Den som lever får se! Det blir kanskje litt vanskelig å si hva som er best. Boka eller forestillingen? Jeg er nemlig ikke sikker på om jeg kommer til å lese hele den boka...
 

Ingen kommentarer: