søndag, september 09, 2012

pjonede votter

Etter å holdt på Hardangersøm en stund har man etterhvert fått sansen for sære hobbyer. Jeg kom over noen bøker som handlet om Pjoning. Pjoning ligner hekling, men består kun av kjedemasker. Man bruker en heklenål passende til garnet. Nålen bør være litt grovere enn hva som er anbefalt for garntykkelsen da det skan gjøres løst. Man kan pjone flatt frem og tilbake, eller rundt.
Pjoning er å hekle kjedemasker over kjedemasker.Man legger løst opp med luftmasker og pjoner kjedemasker i det ene leddet av luftmaskene. Neste omgang kan man velge tre metoder avhengig av bruksområder. Tar man gjennom begge løkkene i forrige rad, får man et meget tett arbeide som blir ganske likt på begge sider.Ved å ta opp i bare den ene løkken, vil arbeidet får vannrette striper. Utseende avgjøres av om man tar opp i forkant eller bakkant av arbeidet.
Det man lager kan egne seg godt til toving, og ble ofte brukt til fiskervotter.

Jeg begynte på mitt første forsøk for noen dager siden, brukte vel kun et par dager på å lage dette paret med votter. Jeg fikk garnet av moren til venninna mi. Brukte ett nøste på hver vott.Mitt første par med pjonede votter ser slik ut: Pjoning kalles også gobelinhekling, mosaikk hekling og bosninskk hekling. På engelsk kalles det sheperd`s knitting eller single crochet, i sverige kalles den smygmaskevirkning. Når du velger heklekrok bør du velge en som er en til to størrelser større enn det som er anbefalt til garnet du bruker.  Et lurt triks er å pjone litt på den ene og litt på den andre dersom du pjoner noe du skal ha to av, som votter. Da sikrer du deg at begge blir like faste. Ikke minst at man husker hvor mange masker man har opp til kritiske punkter som feks tomlene og nrå vottene snevres inn.I morgen har jeg tenkt å ta turen innom panduro hobby for å å se om det finnes en blonde der som kan pynte opp vottene litt.


 

4 kommentarer:

Sigrun sa...

Dæggern hva du kan, jeg er imponert!Også pioning da gitt, det er dte lenge siden jeg har sett noen har gjort, men må innrømme at jeg ifjor, altså 2012 kjøpte meg ei bok om emne. Kuule votter!

Anonym sa...

Jeg digger de nye vottene mine! Og vet du, da jeg kom hjem til jul og viste de til broren min så spurte han hvem som hadde pjona disse! Brødre, ass!


iren

frk.Hardanger sa...

Pjoning går unna...
Jeg kom over en bok som heter "hakke peiling" som var ganske god, men det hjelper jo at man har lært seg litt hekling også...

Imponert over at broren din kunne pjoning! Han har peiling på hakking også da?
Godt de falt i smak, det gjorde julegaven min også! Vant 25 penger på flaxen :)

Anonym sa...

Haha, føler at innsatsen som ble lagt i julegavene er litt ujevn :p Gleder meg å høre at det gikk i fortjeneste ;)

Broren min kan en hel masse greier om håndarbeid, til og med hakking.. Han har prøvd å lære meg en masse greier, men det har liksom ikke helt ført fram.