søndag, juni 22, 2014

Tilsynet for høg moral!

Det er vel ikke helt stuereint å innrømme sine "guilty pleasures" ? Det er jo mye musikk, bøker og filmer som man er flau over å like. Jeg har jo flere ganger presentert denne sangen som en slager, til andres overraskelse, forskrekkelse og forargelse.
I den siste tiden har jeg hatt utrolig "dilla" på å høre på "Fru. Johnsen" på spotify og youtube. Det hersker jo ingen tvil her om at jeg er blitt grundig påvirket og hjernevasket av den rå og frekke popmusikken som mine foreldre har hørt på. Storbonden og husfrua har jo slengt inn slagere som "Fru.Johnsen", "hva har du under blusen Ruth " og "fuglen Svein" på spillelista over sære slagere.
Dette har jo jeg regnet som helt vanlig musikk, helt til man er sammen med andre som ikke er vant med slike episke og stemningsskapende sanger. Det er da det kommer frem at det er jeg som er litt rar som hører på disse norske sangene. Jeg vil vel heller si at det er andre familier som har sviktet, at de ikke har overlevert slike skatter i generasjon etter generasjon.  Jeg vet ikke hvem som er rarest, jeg som står frem med mine guilty pleasures eller alle andre som forsøker febrilsk å skjule dem.  En dag kommer nok fasaden til å slå sprekker, og hykleriet kommer frem i dagens lys. Like greit å være ærlig med en gang.

I dag virker det som at det er få som tilbyr norskspråklige og fortellende sanger med snært og humor, men Bare Egil Band og Gartnerlosjen har jo ført dette videre. For å hylle min guilty pleasure fikk jeg en ide som måtte testes ut. Denne gangen ble det et "bilde" i korssting og hardangersøm. Jeg gikk for grått og hvitt med svart bakgrunn da dette passer til det meste. Aller mest passet det til rammen jeg hadde liggende klar for et slikt prosjekt.
 
Nå har jeg i alle år trodd at "Fru. Johnsen" var et særnorsk fenomen, det var det altså ikke! Jeg burde jo ant bedre da sangen kom fra en tid der man virkelig satte pris på å oversette utenlandske sanger og lage norske versjoner. Ved en sen Youtube kveld kom jeg nemlig over en fremførelse av Jeanne C.Reiley som sang "Harper Valley PTA". Det kommer jo frem at sangen er skrevet av Tom T.Hall i 1968, og at Jeanne C.Reiley  klarte å toppe både Billboard´s hått hundre og U.S country singel´s kartet med denne sangen.
 
Etter hva jeg har sett på the world wide web er jo at Norge har gjort særdeles lite ut av denne sangen. I Norge har det liksom holdt med at Inger Lise Rypdal fremførte den. I Uniten derimot ble teamaet i sangen filmatisert i 1978 og i 1981 ble det laget tv serie av "Fru.Johnsen" sitt liv.
Det er jo tydelig at en sang om dobbeltmoral og hykleri var mye mer kontroversielt i Norge, enn i USA. I Norge ble sangen oppfattet som blasfemisk, og indremisjonen skal ha krevd forbud. Sangen ble også debattert i Stortinget! I Untiten lagde de i tillegg en oppfølger på sangen. jeg har aldri hørt noen norsk versjon. Det ville vel vært alt for opprivende for indre misjonen, og Stortinget har jo ikke debattert norske pop sanger på lang tid så de ville jo vært ute av trening på dette feltet!
Det hadde vært utrolig morsomt om Inger Lise Rypdal lagde en versjon av denne, på norsk selvfølgelig! Da kunne hun jo tatt seg en pause fra salget av kosttilskuddet. Kanskje hun kunne stilt på "på grensen til allsang" med en ny slæger også!

I alle tider har man hentet inspirasjon fra tidligere musikksjangre. Så nå venter jeg spent på den neste "oversettelsesbølgen". Jeg håper jo at det denne gangen også vil komme sanger med snært og humor, med et lite snev av alvor. I vente tiden har man jo bloggere som oversetter utenlandske sanger til norsk, men det blir ikke det samme å lese det som å høre det fremført. Om musikk Norge mangler ideer på hvordan man kan oversette sangene kan de jo ta en titt på bloggen Sanger på norsk for inspirasjon. Det er jo liten forskjell på generasjonene og alle er så liberale for tiden så man kan jo bare håpe på en ny musikalsk løsrivelse. Det er lenge siden sist norsk popmusikk har skapt store reaksjoner og konflikter slik at det havner på stortinget for debatt, kanskje på tide med en ny runde?


 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har vokst opp med den samme musikken. God skrevet og observert, og vakkert brodert :-)

frk.Hardanger sa...

tusen takk :)