onsdag, april 23, 2014

Kanelsnurrede boller!

ca 12 store boller (eller 20 mindre boller).

150 g smør
5 dl melk
1 egg
50 g fersk gjær
150 g sukker
1 kg hvetemel
1 ts malt kardemomme
1 ts salt

fyll
2 ss malt kanel
5 ss brunt sukker
150 g smør

1 egg til pensling
perlesukker

smelt smøret i en liten kjele, hell i melken. Melken skal da være lunken. Det er bedre at det er for kaldt enn at det er for varmt. Løs opp gjæren i melken.
Ha alle ingrediensene i eltebollen og hell i melkeblandingen. Eltes i 5-10 minutter. Deigen skal være glatt og smidig. Er klar når den ikke klistrer seg til bakebollen. Form den ferdig eltede deigen til en stor bolle, strø litt mel over og dekk til med et håndkle. Settes til heving i 40 minutter.

Rør sammen sukker, smør og kanel.

Når deigen er ferdig hevet kjevles den ut i en avlang firkantet form, kan vel også kalles avlangt...
ca 20X50 cm. Smør blandingen jevnt utover halve deigen, brett deretter den deigen som ikke har fått noe på seg så den dekker den delen som har fått på seg smørblandingen. Skjær leivene på tvers, du kan her velge om du vil ha 12 eller 20 strimler, avhengig av hvor store boller du ønsker.
Ta hvert emne og rull slik at du får en lang spiral, deretter lager du en liten knute som du legger på steke brettet. Du kan jo gå inn her og se hvordan Trine har gjort det.
Noen velger å pensle bollene med egg og slenge på litt perlesukker. Om du vil at bollene skal ha ekstra fin finish kan man blande egget med litt vann og slenge på perlesukker etter at bollene er stekt.


 Legg deigen til heving i 30-60 minutter. Stek bollene på 225 grader i 10-12 minutter.

Ingen kommentarer: