lørdag, februar 15, 2014

Farmor sin fyrstekake oppskrift

En av Storbondens store favoritter er fyrstekake. I anledning bursdagsfeiringen hans er det jo godt med kake. Så da lager man ett forsøk på en av favorittene. Det er ,etter hva jeg kan huske, kun farmor som lagde denne kaka, med perfekt konsistens og smak så det føles som at jeg skal "hoppe etter Wirkola". Men man vet ikke om man kan ting før man har prøvd, så da prøver man.

Siden man skal forsøke å lære seg å bake denne kaka må man jo forsøke å ha best mulig sammenligningsgrunnlag. Med andre ord har jeg tatt ett dypdykk i arkivet og funnet oppskriften som mest sannsynlig er brukt. Den er fra mammas bok fra husmors skolen så her går vi for retro oppskrift på fyrstekake.

Mørdeig:                                                                                                      Mandel masse:
250 g hvetemel                                                                                            200 g mandler
2 ts bakepulver                                                                                            200 g melis
125 g margarin                                                                                            1/2 ts kardemomme
125 g sukker                                                                                                1 eggehvite
1 egg                                                                                                            Litt vann
1-2 ts kaldt vann

Sikt melet, smuldre inn smøret med melet til at smøret ikke vises mer. Ha i de tørre varene i melet og smøret. Visp egg og sukker sammen til det blir lyst og lett. Bland det våte i det tørre og arbeid deigen til den er jevn. Om deigen er veldig klissete legg den ett par minutter i kjøleskapet til den er litt enklere å jobbe med.

Bruk en rund form, helst med løs bunn. Ta et lite stykke av deigen og legg til side. Kjevle ut det store stykket til en rund leiv. Noe større enn formens bunn. Dekk bunnen og et stykke oppå kanten av formen. 

Bland mandlene med melis og pisket eggehvite. Sett til kardemommen og litt vann. Blandes sammen og legges på bunnen.

Kjevle ut resten av deigen og skjær opp smale strimler med en bakkelspore eller en kniv. Legg strimlene over massen slik at det danner et rutemønster. Brett ned leiven langs kanten, legg eventuelt en remse med deig rundt hele kanten.

Stek kaka i varm ovn på 180 grader i 20-30 minutter. Stryk over mørdeigen med eggeplomme blandet med vann når kaka kommer ut. Noen velger å gjøre det før man setter inn kaka til steking. Mørdeigen vil da bli mørkere.


Slik lager man mandelmasse: Vask, tørk og mal mandlene en gang. Eller skåld mandlene ved å legge dem i kokende vand til skallene løsner. Ta av skallet og legg mandlene i kaldt vann. tørk dem godt og mal dem en gang. Jeg tok hurtigløsningen og benyttet mandelmel som er innkjøpt i Sverige. Man kan også få kjøpt ferdig mandelfyll i bakehylla på butikken.

Kaka ble godkjent av storbonden og husfrua. Jeg tok den også med til lunch på jobben for en smakstest. Det ble godkjent der også, og en liten bit av kaka ligger i fryseren i tilfelle uventet besøk av for eksempel frk. blå skulle skje. Da får man også smakt på hvordan den har blitt etter å vært fryst. Til å være første forsøk så frister det til gjentagelse å lage flere fyrstekaker.

Ingen kommentarer: